بتن آسفالتی؛ یکی از بتن های پرکاربرد و سازگار با محیط زیست
اگر تاکنون نام بتن آسفالتی به گوش شما خورده است، حتما میدانید که این بتن طرفداران بسیار زیاد و البته کاربردهای متعددی دارد. از کاربردهای این نوع بتن می توان به ساخت و ساز جاده و خیابان ها اشاره کرد. بتن های آسفالتی این روزها مورد استقبال بسیاری از پیمانکاران و شرکت های راهسازی واقع شده اند. چرا که این نوع بتنها از مزایای بسیار زیادی مانند سازگاری با محیط زیست برخوردار هستند.
ممکن است سوالات بسیار زیادی در خصوص کاربردها، مزایا، مشخصات فنی و سایر موارد مربوط به بتن آسفالتی ذهن شما را درگیر کرده باشد. به همین دلیل، قصد داریم در این مطلب به بررسی این بتن پرکاربرد و نکات کلیدی مربوط به آن بپردازیم.
بتن آسفالتی چیست و دلایل استقبال از آن چیست؟
بتن آسفالتی در واقع نوعی ماده کامپوزیتی بوده که به طور معمول برای ساخت انواع جاده ها به کار می رود و بسیاری از افراد نیز آن را برای روسازی مورد استفاده قرار می دهند. این بتن با نام بلک تاپ نیز مشهور است. به عبارت دیگر بتن آسفالتی پوسته خاکستری رنگ و متراکمی میباشد که بخش عمده آن را مصالح سنگی که دانه بندی پیوسته دارند، تشکیل می دهند و از طرفی ذرات آن نیز به وسیله قیر به یکدیگر چسبیده هستند. این نوع بتن جسم توپر و همگنی است که مقاومت برشی بسیار بالایی دارد و نیاز به مراقبت همیشگی و یا تعمیرات مداوم نیز نخواهد داشت.
در ساختار بتن آسفالتی به جای استفاده از دوغاب سیمان، از قیر استفاده شده و به منظور پر کردن بیشتر فضاهای خالی، گرد سنگها مورد استفاده قرار گرفته است. بتن آسفالتی با شیوه گرم و به طور معمول در ماشین های اتومات تولید و مخلوط میکنند و در قدم بعدی در سطوح پخش کرده و آن را میکوبند. دلایل زیادی مبنی بر استقبال از این نوع بتن وجود دارد که برای مثال میتوان به بادوام بودن آن اشاره کرد.
سایر مزایای بتن آسفالتی به شرح زیر است:
- هزینه کمتر در قیاس با آسفالت
- سرعت اجرای قابل توجه و بالا
- مناسب برای جاده های روستایی
- مقاومت عالی نسبت به سیکل های یخبندان
- میزان جذب بسیار پایین آب
- قابلیت بهرهبرداری سریع (در برخی از مواقع 24 ساعت بعد از اجرای بتن)
- میزان خرابی و نشست بسیار کم
- عدم تغییر شکل بر اثر گرما و سرمای شدید
- سازگاری بالا با محیط زیست و زیبایی
- بهترین گزینه برای استفاده در مناطق شیبدار
بتن آسفالتی چه انواعی دارد؟
همانطور که اشاره شد بتن آسفالتی در بین پیمانکاران، شرکت های راهسازی و … محبوبیت بسیار بالایی دارد که یکی از مهمترین دلایل این محبوبیت، برخورداری این بتن از مدل های مختلف است. هر یک از مدل های بتن آسفالتی دارای کاربردها و ویژگی های مختص به خود هستند. در ادامه انواع بتنهای آسفالتی را معرفی خواهیم کرد.
بتن آسفالتی نوع مخلوط داغ
بتن آسفالتی مخلوط داغ را در دمایی معادل 320 درجه فارنهایت یا 160 درجه سانتیگراد میسازند. تولید این نوع بتن در چنین دمای بالایی باعث میشود که میزان رطوبت و ویسکوزیته در طول پروسه تولید کاهش یابد و بتن مقاومت بالایی پیدا کند.
فشرده سازی و غلتطک کشی باید در زمانی به انجام برسد که دمای آسفالت به میزان لازم بالا باشد. چرا که ممکن است دمای پایین آسفالت، باعث غلطک کشی و همچنین فشردهسازی نامناسب شود. بتن آسفالتی مخلوط داغ بیشتر در جاده هایی نظیر بزرگراه ها به کار گرفته میشود.
بتن آسفالتی نوع مخلوط گرم
یکی دیگر از انواع بتنهای آسفالتی، نوع مخلوط گرم نام دارد. بتن آسفالتی مخلوط گرم با اضافه کردن زئولیتها، موم ها و همچنین امولسیون ها، دمای لازم برای تولید این نوع بتن را کم میکند. این فرآیند به طور کلی برای کارگران و البته محیط زیست فواید بسیار زیادی دارد، چرا که موجب کم شدن میزان مصرف سوخت فسیلی و همچنین میزان تولید دود خواهد شد.
بتن آسفالتی نوع مخلوط سرد
از بتن آسفالتی مخلوط سرد میتوان به عنوان یکی دیگر از انواع این بتن ها نام برد. بتن مخلوط سرد آسفالتی پیش از فرآیند مخلوط شدن به همراه سنگدانه در آب، به وسیله یک عامل امولسیونکننده و امولسیون کردن قیر به وجود می آید و در واقع نیاز به دمای بالا را به طور کلی از بین میبرد. از سوی دیگر آسفالت در شرایط امولسیون، از ویسکوزیته بسیار کمتری برخوردار است و با توجه به این موضوع کار و همچنین خواباندن به آن، بسیار ساده انجام میشود.
نگاهی به کاربردهای انواع بتن آسفالتی
بتن آسفالتی کاربردهای متعددی را دارا است و همانطور که اشاره شد که مهمترین آن استفاده در ساخت جاده ها و بزرگراه ها به شمار می آید. از سایر کاربردهای این نوع بتن میتوان به استفاده برای ساخت مسیر باند فرودگاه اشاره کرد. علاوه بر این بتن آسفالتی برای خیابان های پرتردد نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
با توجه به فراوان بودن ترکیبات اولیه، سهولت در تولید، فراگیری بالا و سایر مزایای بتن آسفالتی، این بتن برای استفاده در پارکینگ ها، ترمینال ها، مدارس، باراندازها و … به کار گرفته می شود. یکی دیگر از جذابترین کاربردهای این نوع بتن، استفاده برای ساخت مسیرهای مسابقات رالی یا موتورسواری است. البته موارد ذکرشده تنها بخشی از کاربردهای بتن آسفالتی هستند.
خرید انواع بتن آماده از مجموعه بتن پارس زاگرس
همانطور که در این مطلب مطالعه کردید بتن آسفالتی یکی از مقاومترین انواع بتن است که کاربردهای بسیار زیادی از جمله استفاده در خیابان یا فرودگاه ها دارد. مجموعه های بسیار زیادی در سراسر کشور هستند که حوزه فعالیت های آنها تولید، فروش و حمل بتن آماده است که شما باید بهترین مجموعه فروش بتن آماده را از میان این شرکتها انتخاب کنید.
مجموعه بتن پارس زاگرس سال ها است که در حوزه تولید انواع بتن آماده فعالیت دارد و از مدرنترین تجهیزات برای تولید و همچنین حمل این بتن ها استفاده میکند. علاوه بر این مجموعه ما از کارشناسان و مشاورین مجرب برخوردار است که شما میتوانید برای سفارش بتن آماده مورد نظر خود با کارشناسان ما در تماس باشید و مشاورههای لازم را دریافت کنید.
سوالات متداول
بتن آسفالتی عملکرد بهتری دارد یا آسفالت؟
به طور کلی بتن آسفالتی عملکرد بهتری از آسفالت دارد. این نوع بتن نسبت به آسفالت از مقاومت و دوام بسیار بالاتری برخوردار است و سازگاری قابل توجهی با محیط زیست دارند.
فرق میان بتن آسفالتی مخلوط سرد با مخلوط داغ و گرم چیست؟
بتن مخلوط سرد آسفالتی در قیاس با بتنهای مخلوط گرم و داغ آسفالتی مقاومت کمتری دارد و بیشتر برای مسیرها و جادههایی که تردد در آنها کمتر است، مورد استفاده قرار میگیرد.
ثبت ديدگاه