بهبود خصوصیات و عملکرد بتن با روان‌کننده‌های مخصوص

در پروژه‌های عمرانی و ساختمانی، بتن همواره نقش کلیدی و پررنگی دارد و در کیفیت نتیجه نهایی پروژه تاثیرگذار است. یکی از مهم‌ترین خصوصیات بتن‌های مورد استفاده در پروژه‌های عمرانی، روان بودن و کارپذیری آن می‌باشد که با برخی روش‌ها قابل کنترل است. در صورتی که بتن به‌اندازه کافی روان نباشد، پروژه‌های ساختمانی به بهترین شکل قابل اجرا نخواهند بود. در برخی پروژه‌ها، برای رقیق و روان کردن بتن، میزان آب مصرفی بتن را افزایش می‌دهند؛ اما این کار باعث کاهش کیفیت و مقاومت بتن و افزایش احتمال ترک‌خوردگی آن می‌شود. بنابراین استفاده از روان‌کننده به‌عنوان مواد افزودنی، برای بهبود عملکرد بتن و افزایش مقاومت و کیفیت آن الزامی است. در این مطلب با روان کننده بتن آشنا می‌شویم.

روان کننده بتن

روان کننده بتن چیست؟

بتن‌ریزی در اغلب پروژه‌های عمرانی، با استفاده از ابزار پمپ بتن انجام می‌شود. پس از بتن‌ریزی با پمپ، در صورت عدم روانی مد نظر، بتن مورد استفاده عملکرد مطلوبی نخواهد داشت. در این مرحله است که استفاده از روان کننده بتن یا افزودنی کاهنده آب ضرورت پیدا می‌کند. اضافه کردن آب به بتن تا حدی مشکل روان نبودن بتن را برطرف می‌کند؛ اما از کیفیت و خالص بودن بتن می‌کاهد. روان‌کننده مخصوص بتن علاوه بر سیال کردن بتن و رفع غلظت بیش‌ازحد آن، در افزایش مقاومت آن در برابر ترک‌خوردگی و شکستگی نیز موثر است. روان‌کننده بتن علاوه بر افزایش میزان روانی و کاهش میزان آب مصرفی، موجب متراکم و قوی شدن مصالح بتن نیز می‌شود.
روان‌کننده‌های بتن را می‌توان بر اساس گیرش در سه گروه تقسیم‌بندی کرد. انواع روان‌کننده‌ها عبارتند از:
نوع A: ماده افزودنی و روان‌کننده معمولی بتن که موجب کاهش آب مصرفی می‌شود.
•نوع D: ماده افزودنی برای کاهش مقدار بیشتری از آب مصرفی همراه با خاصیت کندگیری
•نوع E: ماده افزودنی کاهش‌دهنده آب با خاصیت گیرش سریع‌تر نسبت به سایر انواع روان‌کننده

مواد اولیه روان‌کننده بتن

روان‌کننده‌های بتن معمولا از لیگنوسولفونات‌ها تولید می‌شوند که یکی از مواد مهم در صنعت کاغذسازی نیز به‌شمار می‌رود. مواد برخی از فوق‌ روان‌کننده‌های بتن نیز معمولا از میعانات نفتالین سولفات یا ملامین فرمالدئید سولفات تولید می‌شوند. در حالی که روان‌کننده‌هایی که اخیرا تولید می‌شوند، بر پایه اترهای پلی کربوکسیلیک هستند. با استفاده از روان‌کننده‌های مرسوم مانند لیگنین، نفتالین و ملامین سولفات، مواد فعالی به ذرات سیمان جذب می‌شوند و با القای بار منفی به آن‌ها، منجر به ایجاد نیروی دفع‌کننده بین ذرات سیمان می‌شوند.

روان کننده بتن

روان کننده بتن در چه مواقعی کاربرد دارد؟

همان‌طور که گفته شد، بهترین راهکار برای رفع مشکل عدم روان بودن بتن، استفاده از محصولات افزودنی روان‌کننده بتن است. این روان‌کننده‌ها از مواد آلی و ترکیب آن‌ها با مواد معدنی به‌دست می‌آیند. علاوه بر پمپ بتن، ویبراتور بتن یکی دیگر از دستگاه‌های مورد استفاده در پروژه‌های عمرانی است. این دستگاه با ایجاد لرزش در محل بتن‌ریزی، حباب‌ هوای موجود در بتن را از بین می‌برد و باعث فشرده شدن سنگدانه‌ها و سیمان می‌شود. به‌طور کلی ویبره بتن، برای افزایش مقاومت بتن و تثبیت آن لازم است؛ اما شما می‌توانید با استفاده از روان‌کننده بتن در زمانی که دسترسی به ویبراتور بتن امکان‌پذیر نیست، حباب‌های هوا در بتن را از بین ببرید و با خیال راحت مراحل بتن‌ریزی را ادامه دهید.

کاربردهای انواع روان کننده بتن عبارتند از:

  • استفاده از روان کننده بتن در پروژه‌هایی که به بتن‌های مقاوم با عملکرد بالا نیاز است، ضروری می‌باشد.
  • روان‌کننده بتن در بتن‌های خودتراکم
  • در پروژه‌های معماری، استفاده از روان‌کننده در بتن‌های با سطح نمایان الزامی است.
  • استفاده از روان‌کننده‌ها در در بتن‌های پرتابی با خواص خمیری بالا
  • برای پایدارسازی گود و پی‌کنی ساختمان به روش‌های نیلینگ و انکراژ در مناطق گرمسیر
  • روان کننده بتن در تولید انواع بلوک بتنی و ساخت آجر
  • از روان‌کننده‌ها برای تولید بتن پیش‌تنیده استفاده می‌شود.
  • روان‌کننده‌ها برای ساخت بتن مناسب در ساخت انواع دیوارها، سقف و ستون
  • استفاده در بتن‌های با قدرت جذب آب بالا

روان کننده بتن

مزایای استفاده از روان‌کننده بتن

با بررسی مواد اولیه روان کننده بتن و همچنین فوق روان‌کننده‌ها، متوجه شدیم که استفاده از این افزودنی‌ها در کیفیت‌بخشی و قوام‌بخشی به بتن ضروری است. به همین دلیل در بیش از 90 درصد پروژه‌های عمرانی، ساختمانی و معماری، روان‌کننده بتن یکی از کلیدی‌ترین و تاثیرگذارترین تجهیزات به‌شمار می‌رود. همان‌طور که گفته شد، ویژگی‌های روان‌کننده بتن باعث شده‌اند که کاربردهای این افزودنی‌ها نیز رو به افزایش باشد.

در ادامه با برخی از اصلی‌ترین مزایای روان‌کننده بتن آشنا می‌شویم:

  • ایجاد سهولت برای قرار دادن بتن در مکان‌های غیر قابل دسترس
  • افزایش قابل توجه کارایی بتن
  • ساخت بتن مسلح یا بتن انبوه با کارایی بسیار بیشتر
  • کاهش میزان آب نسبت به سیمان
  • آب مصرفی و کاهش میزان صرفه‌جویی
  • افزایش میزان مقاومت و بهبود دوام بتن
  • کاهش محتوای سیمان و گرمای هیدراتاسیون در بتن جرم
  • تقویت 50 تا 75 درصدی بافت بتن

چالش‌های احتمالی در استفاده از روان‌کننده‌های بتن

بسیاری از محصولاتی که به‌عنوان مواد افزودنی استفاده می‌شوند، علاوه بر مزایا، در صورت استفاده غیراصولی معایبی نیز دارند. برای تولید بتن، اگر در میزان سیمان و آب، تناسب و تعادل برقرار نباشد، بتن کیفیت مطلوب را نخواهد داشت. استفاده از روان‌کننده‌ها نیز این چنین است. با افزودن بیش از حد توصیه‌شده روان‌کننده‌ها، آب‌انداختن و رقیق شدن، جداشدگی و کندگیری نامطلوب بتن در پی خواهد بود. بنابراین پیش از استفاده از این افزودنی‌ها، باید میزان مد نظر روان‌کننده را تعیین کنید. استفاده از برخی از افزودنی‌ها، منجر به ایجاد حباب هوا در بتن می‌شود و کیفیت مطلوب بتن را ضایع می‌کنند. بنابراین باید در تهیه روان‌کننده بتن دقت داشته باشید تا جنس باکیفیت و مرغوب آن برای روان کردن بتن استفاده شود.

روان کننده بتن

بتن پارس زاگرس؛ عرضه‌کننده بتن آماده مرغوب

روان کننده بتن، یکی از افزودنی‌های بتن است و در پروژه‌های عمرانی و ساختمانی به‌کار می‌رود. این ماده در چند نوع در دسترس قرار دارد و افراد می‌توانند با توجه به نیاز خود از بین روان‌کننده‌های معمولی و افزودنی‌های چندمنظوره، محصول مورد نظر خود را تهیه کنند. روان‌کننده‌ها منجر به کاهش میزان آب در بتن می‌شوند و در نهایت مقاومت و دوام بتن را نیز تقویت می‌کند.

بتن پارس زاگرس، مجموعه‌ای فعال در فروش و عرضه بتن آماده است. شما می‌توانید محصولات و تجهیزات مورد نیاز برای بتن‌ریزی، تقویت بتن و … را از این مجموعه تهیه کنید. همچنین با مراجعه به سایت مجموعه و برقراری تماس با کارشناسان، امکان خریداری بتن باکیفیت و مقاوم از مجموعه ما در کمترین زمان وجود دارد. شما همچنین می‌توانید همین الان از طریق سایت سفارش خود را برای خرید بتن ثبت کنید.

سوالات متداول

هدف از استفاده از روان کننده بتن چیست؟

روان‌کننده بتن مسبب اصلی کاهش جاذبه ذرات سیمان به یکدیگر است و سبب از بین رفتن یکنواختی ذرات در قسمت‌های مختلف می‌شود. این مساله موجب کاهش میزان آب نسبت به سیمان می‌شود که فاکتوری مهم در کیفیت بتن به‌شمار می‌رود.

نحوه استفاده از روان‌کننده‌های بتن چگونه است؟

میزان متوسط مصرف روان‌کننده‌ها 5/0 الی 5/1 درصد وزن سیمان است و رایج‌ترین میزان آن 1 درصد وزن سیمان می‌باشد. البته این یک میزان حدودی و میانگین است و طریقه استفاده تمام روان‌کننده‌های موجود با یکدیگر یکسان نیست.